PRODUCTIE
Amadeus

Regie

Marleen Sterck

Auteur

Peter Shaffer

Spelers

Roger De Mol, Johan Van Humbeeck, Dirk Blancke, Nele Debecker, Dieter Van Hove, Mike Versonnen, Joris Sels, Joppe Frateur, Romain Rosseels, Maurice Page, Eddy Stockmans, Arne Stockmans, Jeroen Rommelaere, Herman Leempoels

Speeldata
16.03.2007
17.03.2007
23.03.2007
24.03.2007

Verhaal / info
Peter Shaffers toneelstuk “Amadeus” is slechts gedeeltelijk historisch waar. De personages uit zijn werk hebben echt bestaan. Het plaatsen van de handeling en de chronologie van het stuk zijn geschiedkundig juist. Ook de uitspraken van Keizer Joseph II na de heibel rond “Figaro” en de bittere armoede in Mozarts laatste levensjaren, zijn correct. De geheimzinnige boodschapper van het “Requiem” is geen fictie.
Maar Shaffer geeft aan die historische gegevens een speciale dramatische dimensie. Zowat aIle facetten uit Mozarts leven en werk tot aan zijn dood worden in het stuk verwerkt in korte, van elkaar losstaande toneeltjes, die hij “behendig” aan elkaar laat vertellen door de twee “Venticelli” (die de plaats innemen van het koor uit de Griekse tragedies) en door Antonio Salieri. En Shaffer heeft handig gebruik gemaakt van het “gerucht” dat Mozart zou vergiftigd zijn door Salieri. Vraag is enkel of het opzettelijk is gebeurd, zoals Mozart heel zijn leven lang vreesde - en Salieri het zelf beweerde - tijdens zijn biecht aan het eind van zijn leven na een poging tot zelfmoord.
Precies het vermengen van waarheid en verzinsel, maakt van Shaffers stuk een prachtig werk, levend en levendig, toneelmatig subliem opgebouwd. Maar met historische waarheid alleen schrijft men nog geen goed toneel: wat Shaffer erbij fantaseerde, maakt van Amadeus een klassieker.
Foto
Bekijk de productiefoto's