PRODUCTIE
Een inspecteur voor u

Regie

Oktaaf Duerinckx

Auteur

J.B. Priestley

Spelers

Roger De Mol, Sophie Casse, Dirk Blancke, Nele Debecker, Jo Renglé, Walter Piette, Nadine Pardon

Speeldata
30.11.2007
01.12.2007
07.12.2007
08.12.2007

Verhaal / info
De ontvangstkamer-salon van de Birlings in Brumley, een industriestad in de Noord-Midlands.
Vroege Lente 1912: de belle-epoque, maar toch een kanteljaar. De opkomst van de suffragettes, de voorvechtsters van het vrouwenstemrecht die zich aan het einde van de 19de eeuw bijeen begonnen te scharen. De werkloosheid stijgt, er roert wat tussen de arbeiders en de Eerste Wereldoorlog staat voor de deur. De rijken geloven dat niet en zitten vastgeroest in vooroordelen en koesteren zich in luxe. De Titanic loopt van stapel en zal aan zijn maidentrip beginnen. “Onzinkbaar” denkt Birling, zoals ook zijn positie onaangetast moet blijven.
Dan verschijnt een geheimzinnig personage: een politie-inspecteur. Hij komt als een hond in een kegelspel tijdens het verlovingsfeest van Sheila Birling. Stilaan worden de leden van de familie geconfronteerd met een pijnlijk voorval: zelfmoord. Stuk voor stuk vallen de rijken van hun voetstuk. Deze puzzel wordt op een grandioze wijze in mekaar gepast door een grootmeester: John B. Priestley. Onverwachte situaties en een verrassend slot.
Deze opvoering loopt in samenwerking met de Leuvense filmclub. De filmbeelden geven de karakters van de acteurs en de tijdzetting van het stuk weer. Een niet alledaagse manier van werken! De muziek komt uit de periode rond 1912. De grote man op muzikaal gebied was Edgar Elgar, gekend als componist van “Land of hope and glory”. In “Een Inspecteur voor u” hoort u het toepasselijke “Enigma”.
Foto
Bekijk de productiefoto's