PRODUCTIE
Van muizen en mensen

Regie

Marleen Sterck

Auteur

John Steinbeck

Spelers

Dirk Blancke, Roger De Mol, Manu Drieghe, José Lambrechts, Walter Piette, Romain Rosseels, Joris Sels, Marc Vanlangendonck, Tinne Verbiest, Mike Versonnen en de hond Lala

Speeldata
22.03.2003
28.03.2003
29.03.2003

Verhaal / info
Dit stuk neemt ons mee naar Californië tijdens de jaren 1930. Voor de Verenigde Staten zijn dit de Grote Depressie-jaren. Een kwart van de actieve bevolking wordt werkloos. Het zal duren tot de oorlogsindustrie in WOII op volle kracht draait eer de economie er terug bovenopkomt.

Tot overmaat van ramp vernietigt de erosie hele landbouwgebieden in het Mid-Westen. Vele 'Okies' en 'Arkies' uit Oklahoma en Arkansas vluchten naar het westen in de hoop op een beter leven. In Californië zien de lokale boeren en nijverheid hen enkel graag komen als goedkope werkkrachten, maar hun lot trekken ze zich verder niet aan.

Het verhaal speelt zich af in een milieu van eenvoudige, arme landarbeiders die weinig hebben om naar uit te kijken. De meeste personages zijn eenzaten met gebroken dromen. Zo is er de kleurling, verbitterd door discriminatie; de huisvrouw, gevangen in een liefdeloos huwelijk; de nutteloos geworden oude kreupele arbeider, die enkel nog zijn hond heeft als gezelschap. George en Lennie trekken rond van ranch naar ranch. George zorgt voor de minderbegaafde Lennie. Samen koesteren ze de droom om genoeg geld opzij te leggen voor een eigen boerderijtje. Daar zal Lennie voor de konijnen mogen zorgen. Ze klampen zich vast aan het idee dat zij anders zijn dan de anderen omdat ze elkaar hebben en blijven hopen op een toekomst.


Foto
Bekijk de productiefoto's