PRODUCTIE
De muizenval

Regie

Roger De Mol

Auteur

Agatha Christie

Spelers

Kristel Dirickx, José Lambrechts, Nadine Pardon, Romain Rosseels, Johan Vanhumbeeck, Dieter Van Hove, Carla van Ryne, Eddy Stockmans

Speeldata
25.11.2000
01.12.2000
02.12.2000

Verhaal / info

In het jaar 1945 vroeg de BBC aan Agatha Christie om een kort radiospel te schrijven voor Queen Mary, een fan van haar detectiveromans.
Agatha was opgetogen met de opdracht en begon een idee uit te werken. Ze doopte de sketch van 20 minuten "Three Blind Mice". Haar uitgever stelde voor die uit te bouwen tot een kortverhaal, maar ze had op dat moment meer zin in een toneelstuk. (Ze kon dat jaar nog wel een boek schrijven, wat genoeg was om van te leven!). Eerder had ze al één van haar eigen boeken "The Hollow" omgevormd tot een theatertekst. Om van "Three Blind Mice" een toneelstuk te maken had ze enkel wat extra personages nodig en een degelijker plot.

Het stuk moest ook een andere naam krijgen want er bestond reeds één met de naam "Three Blind Mice". De schoonzoon van Agatha kreeg het lumineuze idee om het "The Mousetrap" te noemen. In haar autobiografie zegt ze dat ze hiervoor haar schoonzoon eigenlijk een deel van de royalties van "The Mousetrap" had moeten geven, maar ze kon toen niet vermoeden dat het zo'n gigantisch succes zou worden. Veel van de auteursrechten van haar boeken, toneelstukken en verfilmingen gaf ze trouwens weg aan familie, vrienden of een goed doel.

Wat het verhaal volgens haar zo sterk maakt is dat het op een waargebeurd feit steunt, nl. dat van drie verwaarloosde kinderen.


Foto
Bekijk de productiefoto's